universiteiten

RIEMEN: De Oostenrijkse schrijverStefan Zweig zei het zo: de Europese identiteit is gebouwd op de kloosters, de universiteiten en het Jodendom van na de verlichting. De Joden hebben we uitgemoord, en de kloosters staan leeg. Er rest ons dus alleen nog de universiteiten, maar wat zien we? Op het westelijk halfrond is er niet één universiteit meer die nog recht heeft op die naam.

Het ideaal van de universitas, gericht op de ontwikkeling van een cultureel geheugen, welsprekendheid en morele en historische kennis, is verlaten. In de plaats zijn de verwetenschappelijking en de vereconomisering gekomen.

Dit en meer las ik hier. En dacht: damn, er is nog werk aan de winkel…. En eigenlijk krijgen universiteiten geen tijd meer om hier mee bezig te zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in opinies en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op universiteiten

  1. Vooral met de toegenomen vereconomisering heb ik een groot probleem… Hoe kan onderzoek zo nog écht onafhankelijk zijn? Maar helaas, alles moet tegenwoordig opbrengen…

  2. Onderzoek én onderwijs zijn meer en meer afhankelijk van de wereld daarbuiten. En nee, de universiteit hoeft niet onder een stolp te leven, liefst niet zelfs, maar de tijd waarin in een universiteit de wereld mocht stilstaan om na te denken lijkt voorbij …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s